Transport kojenců a batolat

Přeprava novorozenců vyžaduje prostředí, které jim zajistí teplo, bezpečí a jistotu. Při transportu novorozenců často není jiná možnost, než je převážet v náruči rodičů. Při tom hrozí novorozencům ztráta tepla a zranění, pokud by se přepravní vozidlo stalo účastníkem nehody nebo muselo provést vyhýbací manévr. V případě leteckého transportu můžou být pacienti spolu s posádkou vystaveny nebezpečným turbulencím.

Až dosud jediným způsobem, jak zaručit pro novorozence tepelný komfort, bylo použití těžkého, neohrabaného a fyzicky velkého transportního inkubátoru. Tato drahá zařízení vyžadují k fungování elektrický přívod, nejsou snadno dostupná a většina z nich vyžaduje speciální vozidla. Přepravní systém BabyPod a NeoPod byl zkonstruován tak, aby poskytoval bezpečí a teplo, které novorozenec potřebuje, za zlomek ceny standardního transportního inkubátoru.

Přepravní inkubátory BabyPod a NeoPod zajišťují bezpečí a teplo, které novorozenec potřebuje s využitím stejné technologie, materiálů a konstrukčních prvků, které chrání před zraněním závodní jezdce Formule 1 za zlomek ceny standardního přepravního inkubátoru.

Hi-tech konstrukce z uhlíkových vláken zajišťuje shodu s normami CEN1789, SAE J3043, FAR 23.561 pro všeobecné letectví a FAR 23.562 pro dynamické podmínky nouzového přistání.

Teplo lze zajistit pomocí příslušenství. Sadou pro udržování teploty kojenců BP37™ lze zajistit rovnoměrnou teplotu 37 °C po dobu minimálně 4 hodin, nebo klinicky ověřenou matrací TransWarmer Infant Transport Mattress. Tato exotermická gelová matrace může zajistit rovnoměrnou teplotu 38 °C po dobu až 2 hodin.

Unikátní fixační systém, využívající popruhy a rychloupínací přezky, umožňuje jeho připevnění k jakémukoli nosítku. BabyPod a NeoPod snadno zvedne jedna osoba a ve vozidle nejsou potřeba žádné speciální fixační body pro nosítka. Za cenu, která je nižší než 20 % standardního přepravního inkubátoru, poskytují jednoduché, bezpečné a nákladově efektivní řešení problémů s přepravou kojenců.

 

Vývoj BabyPod

Materiál použitý v konstrukci je uhlíkové vlákno, stejně silný materiál jako je materiál používaný u vozů F1.

 

Základní skořepina je postavena společností Williams Advanced Engineering, sesterskou firmou týmu Formule 1, umístěnou na stejném místě v britském Grove v Oxfordshire. Firma pracuje na novém designu spolu se společností Advanced Healthcare Technology (AHT).

Výsledkem je zařízení, které váží pouhých 9,1kg – zabírá poměrně málo prostoru a dokáže odolat nárazu až do 20G.

„Lehké materiály, kompozity, aerodynamika … všechny tyto technologie lze tak snadno aplikovat na jiné průmyslové odvětví, jiné sektory, jiné projekty a výrobky, aby byly vždycky lepší, ale především – bezpečnější.

A to je případ i s BabyPodem.“

Clare Williamsová

náměstek ředitele týmu F1 WIlliams

Advanced Healthcare Technology Ltd.

Společnost Advanced Healthcare Technology Ltd. (AHT), původně vytvořená v 90. letech 20. století, vznikla na základě konceptu nového lehkého řešení problému bezpečné přepravy novorozenců ve vozidlech. Standardně byly používány těžké plnohodnotné „přepravní inkubátory“, které svou hmotností významně ohrožovaly bezpečnost kojeneckého pacienta i posádky sanitky v případě nehody. S využitím nejmodernější technologie v designu odolném proti nárazu a začleněním nových lehkých materiálů uvedla AHT na počátku roku 2000 na trh zařízení pro přepravu kojenců „Baby Pod“.